Programpunkt

Seriefest i Västs scenprogram och seriemarknad på Frilagret

Det blir fullt ös på Frilagret denna kväll, som vi lagt på kvällen för att de ska passa bra ihop med Kulturnatta i Göteborg! Kom tillbaka under lördagen, för då händer ännu mer skoj.

FRILAGRET
Heurlins plats 1, Göteborg
Fredag 27/10 kl 17–23 och Lördag 28/10 kl 11–18

SERIEMARKNAD

Enskilda kreatörer såväl som förlag är med på den fantastiska seriemarknaden med serier i olika genrer och stilar.

Frilagrets BlackBox
Blackboxen är öppen verkstad, och där inne kan du vara med och rita stafettserie tillsammans, rita en egen serie eller bara hänga.


SCENPROGRAM

17.10–17.20 Scenprogrammets konferencier Eddie Wheeler hälsar oss alla välkomna och presenterar dagens gäster på scen.

17.20–18.00 10 år med Lilla Berlin
Det är tio år sedan Ellen Ekman började teckna Lilla Berlin. Strippserien om trendkänslighet, retrovurm och hantverksöl hade premiär i Metro 2013 och har sedan dess publicerats i ett 20-tal svenska, norska och danska dagstidningar. Vad har hänt med serien på tio år? Och med strippserien som format i ett förändrat medielandskap?

18.20–18.50 Seriefrämjandet – 55 år senare
Den ideella föreningen och organisationen som lyfter den svenska seriescenen presenteras av ordförande Stef Gaines. Lite historia och hur vi vill att framtiden för föreningen ska se ut.

19.10–19.40 Don’t kill your darlings!
Konstnären, universitetsläraren och serietecknaren Fredric Gunve presenterar början till sitt manifest Don´t kill your darlings. Detta innehåller tio punkter om att undervisa genom alternativa serier och hur seriekonst kan skapa framtider och förändra världen.

20.00-20.40 Från Skräck till True Crime.
Henrik Jonsson, som tidigare tecknat PAX-bokserien, DC Comics och Fantomen, berättar om vad som inspirerar. Varför tecknar han så mycket mer skräck än superhjältar nu för tiden? Henrik berättar om nya faktabokserien ”True Crime”, hur läskig verkligenheten kan vara och det pågående arbetet med serieromanen ”Hell Hotel”.

21.00-21.30 Ugly – Göteborg Noir
Joakim Lindengren är skaparen bakom serien om privatdetektiven Ugly Mareowl, som nu är tillbaka i den femte boken Granfinger.

21.50-22.30 Henri Gylander
Möt årets affischtecknare Henri Gylander, som bland annat illustrerar serietidningen LasseMajas detektivbyrå. Just nu arbetar han på en grafisk roman om punkens och alternativseriers historia på 80-talet.

22.30-22.40
Vår konferencier Eddie Wheeler tackar för dagens scenprogram.Tillgänglighet på Frilagret
Lokalen har ramp, breda dörrar, stor toalett och hörselhjälp, både för publik och för scen. Mer information på Frilagrets hemsida: https://www.frilagret.se/om-oss/tillganglighet/

Programpunkterna arrangeras i samarbete med Sensus och KulturUngdom

Sensus skapar mötesplatser för kultur och bildning runt om i hela Sverige tillsammans med medlemsorganisationer, samverkansparter och deltagare. Mer om Sensus här: https://www.sensus.se/om-sensus/

KulturUngdom är en ideell förening som backar, synliggör och utvecklar initiativ kring eget skapande, projekt och arrangemang av och med unga mellan 13-30 år i Västra Götaland. Mer om KulturUngdom här: https://kulturungdom.se/om-oss/om-kulturungdom

Seriefest i Väst arrangeras av Seriefrämjandet med Skövde allmänna konstförening som medarrangör, med stöd av Kulturrådet, Västra Götalandsregionen, Göteborgs stad och Skövde kommun. Sponsras av Göteborg&Co, Sensus, KulturUngdom och Mio möbler.

Programinformation
Kategori Göra själv, Konst, Konsthantverk, Litteratur, Samtal, Teater, Utställning
Datum 27:e Oktober
Tid 17:00 - 23:00
Adress Heurlins Plats 11 (Visa på karta)
Åldersgräns
Hemsida https://serieframjandet.se/evenemang/seriefest-i-vast-2023/
Pris