Programpunkt

Mad studies, kulturarv & konst - boksläpp och utställning på bokhandeln Aniara

Mad heritage & contemporary arts

Mad heritage and contemporary arts är en förening som uppmärksammar frågor om kulturarv, kreativa uttryck och psykisk hälsa. Vi verkar för att människor som varit patienter inom psykiatrin erkänns och blir viktiga aktörer för att förvalta psykiatrins kulturarv. Föreningen vill bidra till att vår samtid kan lära av historien och skapa en bättre nutid och framtid.

Vi bjuder in till bokhandeln Aniara för att fira att vi publicerat boken "Mad studies, kulturarv och konst - en antologi". Vi presenterar det nya fältet Mad studies och Kritiska kulturarvsstudier, två discipliner som är lite "bråkiga". De ifrågasätter etablerad kunskap om både psykiskt lidande och kulturarv. Gräsrotsperspektiv och kreativa uttryck är viktiga, dels för att förstå psykiskt lidande och galenskap bortom medicinska perspektiv och diagnoser och dels för att lyfta det kulturarv som tillhör människor som ansetts galna.

Välkommen till vår värld av Mad Heritage och kreativa uttryck, skapad av "patienter", forskare, kliniskt verksamma, konstnärer och museipersonal som ger sina perspektiv på psykiskt lidande, galenskap och kulturarv. Vi ställer ut verk av konstnärerna Stefan Johansson, Stina Axelsson samt av fotografen Paul Hansen. Vi kommer även bjuda på poesi och på presentationer av Mad studies och inslag ifrån boken. Eventet är ett samarbete med Center för kritiska kulturarvsstudier Göteborgs universitet.

Angående tillgänglighet: Lokalen nås via tre trappsteg, konstutställningen nås via ytterligare trappsteg. Det kommer att finnas en snäll, glad och livlig mellanstor hund med under kvällen.

Programinformation
Kategori Konst, Litteratur, Samtal, Utställning
Datum 28:e Oktober
Tid 19:00
Adress Linnégatan 63 (Visa på karta)
Åldersgräns Nej
Hemsida https://madheritage.se/